Friday, 26 April 2013

Oreo Chocky

                             OREO CHOCKY

Bahan-bahan ( 50 biji )

  • 1 kg Milk Chocolate Compound - Beryl's Gourmet (dicadangkan).
  • 50 biji biskut oreo perisa coklat
  • Acuan bulat (saiz oreo)
  • 50 biji bekas plastik / kotak bersaiz oreo
  • Reben sebagai pengikat dan lain-lain hiasan yang digemari
  • 50 keping 'edible image' mengikut corak yang digemari - contohnya : Upin & Ipin, gambar sendiri (boleh ditempah).
  • Mangkuk 'stainless steel', 'food warmer' dan 'piping bag'.

Cara-cara

  1. Potong / hiris coklat kepada kepingan nipis sehingga habis. Masukkan coklat ke dalam mangkuk stainless steel dan panaskan di atas 'food warmer'. Kacau sehingga betul-betul tiada ketulan dan cair.
  2. Masukkan ke dalam 'piping bag'.
  3. Sediakan acuan. Paipkan sedikit coklat ke dalam acuan. Masukkan biskut oreo ke dalam acuan berisi sedikit coklat tadi dengan menekannya sedikit. Tutupkan biskut oreo tadi dengan coklat sehingga menutupi keseluruhan biskut. Ulangi sehingga habis.
  4. Bekukan seketika di dalam 'freezer'. Setelah beku, keluarkan dari acuan dengan mengetuk perlahan-lahan.
  5. Letakkan 'edible image' dipermukaan 'oreo choc' dan masukkan ke dalam bekas plastik atau kotak. Ikat dengan kemas.